Premiärgrillning!



I torsdags var det grillpremiär! Som många av er vet så fyllde jag då år, och tänkte göra nåt lite mer "speciellt". Eller nåja, något man inte ätit på väldigt länge.

Funderade länge på att marinera och grilla fläskfilé, men jag hittade inte något till vettigt pris. Går inte och betalar 139:-/kg bara för att man fyller år.

Hittade istället skivade karrékotletter med ben, för 29,90/kg. Lite mer lagom och inte mindre gott.

Dessa la jag i en marinad som heter "Smokey Honey". Den går att köpa i vilken affär som helst typ. Ruggigt god och min solklara favorit just nu. Spetsade till den med lite extra flytande honung. Detta görs med fördel dagen innan, så att marinaden får stå och dra sig riktigt ordentligt.

Till detta var det tänkt att servera hemmagjord potatisgratäng, Lohmanders bearnarisesås, lite sallad och sist men inte minst grillade champinjoner. Mums.

Kan gott rekommendera Lohmanders bearnaisesås. Den är ruggigt fin och det var nära till glädjetårarna när jag åt den första gången. Den smakar ju nästan som "riktig" bearnaisesås.!

http://www.lohmandergruppen.com/products.sv.html

Nåväl, över då till potatisgratängen då. Världens enklaste och ruggigt god.
Sätt igång ugnen på 175grader.

Detta behöver du:

- 7-8 potatisar
- 3-4 lökar beroende på storlek
- 1 tesked grädde. (hum hum, läs istället 0,5-1 liter grädde)
- vitlökspulver
- salt
- peppar

Börja med att skala och antingen skiva eller strimla potatisen. Jag föredrar helt klart strimlad potatis
Skala, skiva och hacka löken. Ingen nackdel alls med lite strörre ringar/bitar

Varva ner detta i en ugnsfast form och krydda med vitlökspulver, salt och peppar efterhand som du lägger i.

Fyll inte riktigt ändå upp till kanten med potatis och lök, för du ska ju ha i lite grädde oxå. =P Ös nu i grädden tills all potatis och lök är täckt. Nu är det färdigt för att åka in i ugnen! För min del tog det ca 1,5h innan den var sådär riktigt krämig och fin.



Dagens tips när det gäller potatisgratäng och dylikt med grädde, är att inte ha ugnen på mer än 175gr. Detta förhindrar grädden från att koka bort och gratängen blir krämig och god istället för enbart krispig och torr. Du slipper dessutom tillföra med grädde under tiden den står i ugnen.
Det tipset får vi tillägna min läromästare och tillika fader Kenta som har förklarat detta för mig.

Medans gratängen står i ugnen, kör man igång grillen! Har faktiskt inte grillat alls i vinter heller konstigt nog. Det som är så gott. Det är nu man börjar inse igen varför man dras med huslån och amorteringar. När man kan komma ut och grilla på våren! Livet leker!



Tänkte bara dela med mig av ett "motto" som Jonas på jobbet har gällande potatisgratäng. " Den bästa potatisgratängen görs av en potatis, en lök och en liter grädde " Det ligger nog mycket sanning i det!

Kommentera gärna!

Kommentarer
Postat av: Hanna

gud vad jag blev sugen...fy dig johan...haha=)ser ju smaskens ut som vanligt=)

2009-04-05 @ 16:18:10
URL: http://sweetlikeme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0