Ugnstekt Lax med tomat och purjolök.
Detta är min nya "paradrätt". Riktigt fin! Historien bakom det hela??
Jo, jag har en tid gått och funderat lite på vad man kan göra för ungnstekt fisk, eftersom Emma säger att hon inte tycker att det är gott. Tankarna gick först åt torskhållet, men det gick inte riktigt igenom. Så jag tänkte, va tusan, lax då? Det kan ju dom flesta äta!
Sagt och gjort, jag funderade lite på vad jag skulle göra och fick idén om det jag kommer förklara några rader ner. Och vilken "hit" det blev. När t.o.m emma är lite smått lyrisk över ugnsbakad fisk, ja, då har man nog lyckats!
Det hela är egentligen jäkligt enkelt, och tar ingen direkt tid heller. Sköter sig nästan själv när förberedelserna är klara och jag skulle vilja påstå att det funkar både till vardag och fest.
Som ni kanske har märkt med mina "recept" är att dom inte är så exakta. Det är för att jag slänger i en skvätt av det och en skvätt av det där. Jag har aldrig varit någon som lusläser recept, utan kör mest på "känsla". Både på gott och ont. Har väl gått på mina nitar jag med !
Nåväl, receptet!
För 2 personer!
2st laxfiléer (säljs oftast i förpackning om 4)
ca 5dl visp/matlagninsgrädde
senap (ca 2 dl vanlig, halvmesig senap)
1st tomat
1st purjolök
ca 5 potatisar. Beroende på storlek givetvis.
Kryddor
Börja med att skala potatisen så att den tråkiga biten är färdig. Alternativet är att låta sambon (läs emma) fixa det under tiden du fixar fisken.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda dem lite lätt med passande krydda. Jag använde en jättegod krydda som heter "Laxtopping Hawaii" http://borgebykryddgard.jetshop.se/ShowProduct.aspx?prodid=758 Den kommer från Borgeby Kryddgård och går nog inte att köpa i butik. Tipset är att använda kryddor i stil med pepparblandning eller liknande för att få lite ordentlig smak.
Jag hällde dessutom över lite flingsalt över det hela.
Skär tomaten i tunna skivor och lägg på fisken. Gör samma sak med purjolöken.
Häll nu upp grädden i en bunke. Ös i senapen och rör om. Smaka av med sked så att du har en ordentlig smak av senap. Jag använde Hultbers Specialsenap, men då krävs det ganska mycket. Vill du ha en lite mer distinkt smak så välj en starkare senap eller rent utav Dijonsenap som passar alldeles utmärkt till matlagning!
Spetsa till "senapsgrädden" med lite salt och peppar. Fungerar även jättebra med vitlökspeppar. Jag brukar ösa i lite efter tycke och smak, och denna gången åkte det dessutom i lite granulerad vitlök (dvs vitlök i pulverform) och lite av laxtoppingen.
Häll i gräddblandningen över fisken och nyttigheterna i ugnsformen. Så här ser det ut innan du kör in den i ugnen:
Låt den stå i ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Håll lite koll så att du inte bränner vid den bara. Lax är ju av sådan karaktär att den inte behöver vara helt genomfärdig för att vara ätbar heller, så tiden i ugnen är lite efter tycke och smak. Men ca 25 minuter blir ganska bra.
Resultatet??????
Servera med den kokta potatisen eller varför inte ris??
Lycka till och skriv gärna vad ni tror/tycker!
Jo, jag har en tid gått och funderat lite på vad man kan göra för ungnstekt fisk, eftersom Emma säger att hon inte tycker att det är gott. Tankarna gick först åt torskhållet, men det gick inte riktigt igenom. Så jag tänkte, va tusan, lax då? Det kan ju dom flesta äta!
Sagt och gjort, jag funderade lite på vad jag skulle göra och fick idén om det jag kommer förklara några rader ner. Och vilken "hit" det blev. När t.o.m emma är lite smått lyrisk över ugnsbakad fisk, ja, då har man nog lyckats!
Det hela är egentligen jäkligt enkelt, och tar ingen direkt tid heller. Sköter sig nästan själv när förberedelserna är klara och jag skulle vilja påstå att det funkar både till vardag och fest.
Som ni kanske har märkt med mina "recept" är att dom inte är så exakta. Det är för att jag slänger i en skvätt av det och en skvätt av det där. Jag har aldrig varit någon som lusläser recept, utan kör mest på "känsla". Både på gott och ont. Har väl gått på mina nitar jag med !
Nåväl, receptet!
För 2 personer!
2st laxfiléer (säljs oftast i förpackning om 4)
ca 5dl visp/matlagninsgrädde
senap (ca 2 dl vanlig, halvmesig senap)
1st tomat
1st purjolök
ca 5 potatisar. Beroende på storlek givetvis.
Kryddor
Börja med att skala potatisen så att den tråkiga biten är färdig. Alternativet är att låta sambon (läs emma) fixa det under tiden du fixar fisken.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda dem lite lätt med passande krydda. Jag använde en jättegod krydda som heter "Laxtopping Hawaii" http://borgebykryddgard.jetshop.se/ShowProduct.aspx?prodid=758 Den kommer från Borgeby Kryddgård och går nog inte att köpa i butik. Tipset är att använda kryddor i stil med pepparblandning eller liknande för att få lite ordentlig smak.
Jag hällde dessutom över lite flingsalt över det hela.
Skär tomaten i tunna skivor och lägg på fisken. Gör samma sak med purjolöken.
Häll nu upp grädden i en bunke. Ös i senapen och rör om. Smaka av med sked så att du har en ordentlig smak av senap. Jag använde Hultbers Specialsenap, men då krävs det ganska mycket. Vill du ha en lite mer distinkt smak så välj en starkare senap eller rent utav Dijonsenap som passar alldeles utmärkt till matlagning!
Spetsa till "senapsgrädden" med lite salt och peppar. Fungerar även jättebra med vitlökspeppar. Jag brukar ösa i lite efter tycke och smak, och denna gången åkte det dessutom i lite granulerad vitlök (dvs vitlök i pulverform) och lite av laxtoppingen.
Häll i gräddblandningen över fisken och nyttigheterna i ugnsformen. Så här ser det ut innan du kör in den i ugnen:
Låt den stå i ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Håll lite koll så att du inte bränner vid den bara. Lax är ju av sådan karaktär att den inte behöver vara helt genomfärdig för att vara ätbar heller, så tiden i ugnen är lite efter tycke och smak. Men ca 25 minuter blir ganska bra.
Resultatet??????
Servera med den kokta potatisen eller varför inte ris??
Lycka till och skriv gärna vad ni tror/tycker!
Kommentarer
Postat av: celle
Detta skall testas på söndag ser mumsig ut kan det gå med lite selleri eller en liten snaps till Werner.
Postat av: celle
Sådär då var rätten gjord och tesdag av smaklökarna. Mmm gott men kan nog smaka bättre utan dijon senap blev för distinkt smak av denna enligt mig och skall testa med sparris istället för tomat. bilder kommer finnas på facebook. Tack Johan testar denna fler gånger.
Postat av: Johan 2
Kul att höra att du gillade det celle. Kan tänka mig att dijonsenapen kan bli skarp. Man får vara ruggigt försiktig när man använder den, för den tar lätt överhanden.
Skall försöka uppdatera med lite recept här framöver. Kommer upp en liten aptitretare om en stund med en marinad jag gjort!
Vi hörs
Trackback