Dagens rätt
Ett litet recepttips som jag knåpade ihop i fredags. En maträtt som är löjligt enkel att göra och går riktigt fort men som ändå känns lite "lyxigare" en fredagkväll.
Det som serverades var en laxgryta med en bas av Ajvar Relish och som piffas till med bl.a. kräftstjärtar.
Då frågar sig säkert några av er: Vad f*n är Ajvar Relish? Jo, det är en, ja, vad ska man säga, paprikapasta/sås som har sitt ursprung från balkanländerna. Ruggigt god är den ivarjefall. Jag brukar alltid ha en burk sådant hemma då det passar alldeles utmärkt till t.ex. tacos.
Så här brukar burkarna se ut ivarjefall:
Så, då är förtexten färdig och vi går över till innehållet. Till två personer (2.5 med Jon som smakade lite) använde jag:
2st laxfiléer
1st burk Ajvar Relish á 340g
3-5dl matlagningsgrädde
1st rödlök
Ett knippe bladpersilja
En tesked Sambal Oelek
En tesked krossad vitlök
1 burk färdigskalade kräftstjärtar i lag
Detta serveras lämpligast med antingen bandpasta eller ris skulle jag tro. Jag körde på bandpasta och det blev en riktig höjdare.
Börja med att fräsa löken lite snabbt i stekjärnet tillsammans med Sambal, vitlök och lite finhackad bladpersilja.
Under tiden så skär du ner Laxen i kuber/bitar om ca 1x1 cm eller 2x2 cm. It´s up to you!
Ös i burken med Ajvar. Häll i grädden. Jag använde nästan hela flaskan med grädde eftersom Emma var lite osäker på om/hur mycket hon gillade Ajvar eller inte. Den blir ju lite mildare ju mer grädde du häller i.
Blanda runt ordentligt. Övriga kryddor behövs knappt då Ajvar´n ger riktigt bra smak redan från början.
Häll i laxen. Låt det hela stå och småputtra i 5-8 minuter tills laxen känns färdig.
Häll av lagen från kräftstjärtarna och häll dessa i grytan precis innan det skall serveras. Annars blir de sega som gummi. Dom behöver bara bli lite småvarma.
Så här ser det ut i stekpannan ivarjefall. Tyvärr blev det aldrig någon bild på det färdiga resultatet på tallriken, men ruggigt gott blev det! Ett vitt bröd är riktigt gott till. I vårt fall blev det lite vitlöksbröd.
Det som serverades var en laxgryta med en bas av Ajvar Relish och som piffas till med bl.a. kräftstjärtar.
Då frågar sig säkert några av er: Vad f*n är Ajvar Relish? Jo, det är en, ja, vad ska man säga, paprikapasta/sås som har sitt ursprung från balkanländerna. Ruggigt god är den ivarjefall. Jag brukar alltid ha en burk sådant hemma då det passar alldeles utmärkt till t.ex. tacos.
Så här brukar burkarna se ut ivarjefall:
Så, då är förtexten färdig och vi går över till innehållet. Till två personer (2.5 med Jon som smakade lite) använde jag:
2st laxfiléer
1st burk Ajvar Relish á 340g
3-5dl matlagningsgrädde
1st rödlök
Ett knippe bladpersilja
En tesked Sambal Oelek
En tesked krossad vitlök
1 burk färdigskalade kräftstjärtar i lag
Detta serveras lämpligast med antingen bandpasta eller ris skulle jag tro. Jag körde på bandpasta och det blev en riktig höjdare.
Börja med att fräsa löken lite snabbt i stekjärnet tillsammans med Sambal, vitlök och lite finhackad bladpersilja.
Under tiden så skär du ner Laxen i kuber/bitar om ca 1x1 cm eller 2x2 cm. It´s up to you!
Ös i burken med Ajvar. Häll i grädden. Jag använde nästan hela flaskan med grädde eftersom Emma var lite osäker på om/hur mycket hon gillade Ajvar eller inte. Den blir ju lite mildare ju mer grädde du häller i.
Blanda runt ordentligt. Övriga kryddor behövs knappt då Ajvar´n ger riktigt bra smak redan från början.
Häll i laxen. Låt det hela stå och småputtra i 5-8 minuter tills laxen känns färdig.
Häll av lagen från kräftstjärtarna och häll dessa i grytan precis innan det skall serveras. Annars blir de sega som gummi. Dom behöver bara bli lite småvarma.
Så här ser det ut i stekpannan ivarjefall. Tyvärr blev det aldrig någon bild på det färdiga resultatet på tallriken, men ruggigt gott blev det! Ett vitt bröd är riktigt gott till. I vårt fall blev det lite vitlöksbröd.
Kommentarer
Postat av: Kristian
Detta såg ju ruskigt gott ut, framförallt när ma är helt tom i kistan! Värt att prova
Postat av: Jill
Haha, vad är det du försöker säga. Att jag aldrig lagat god mat innan eller ;)
Trackback