Plankstek

Efter inspiration från en viss Adam (http://adamhansson.blogspot.com/2009/09/mat-sahar-i-vardagen.html) så blev jag så jäkla sugen på att göra plankstek. Det är en av de sakerna jag aldrig gjort tidigare.

Det innebar dock mer jobb än jag räknat med. För jag saknade nämligen en viktig del av denna rätt: Plankan. Visst, jag har gott om inpregnerat virke i garaget och lite spillbitar av annat virke här och där, men tror inte det är fullt så lämpligt att äta på.

Sagt och gjort, kollade på Arons (icabutiken här i byn) utan resultat, stora Ica Brännborns hade inga i Ängelholm. Började misströsta lite. Men nog tusan skulle jag ha min plankstek ivarjefall! Skam den som ger sig. For ner till Åhlens i Ängelholm, och woho! Dom hade! Entusiasmen stillades något när jag såg prislappen dock. 145:-/planka! Men men, det blev 4 stycken ivarjefall. Får hoppas dom används fler gånger.

Nåja, följande använde jag till våra 3 plankstekar ivarjefall:

Ca 600gr oxkött. Hälften ryggbiff och hälften Pepparbiff
Potatis för att göra potatismos
1 burk stångsparris
1 paket bacon
3 tomater
Lohmanders bearnaisesås
Färska champinjoner
1 knippe ruccolasallad


Detta är en rätt som egentligen är ruggigt enkel att göra. Och det mesta går dessutom att förbereda innan ev. gäster kommer osv.

Jag förberedde genom att koka potatisen och göra potatismosen en stund innan vi skulle äta. Gott och väl ett par timmar innan då det var hockey på tv:n som fick bli lite prioriterat. =)

Nåväl, för att vara säker på att allt skulle bli riktigt klart, så förstekte jag det mesta. Började med köttet och brynde på den för att få lite yta på det. Var noga med att inte steka det helt klart för då är risken att det blir torrt i ugnen istället.

Baconen lindade jag runt 4-5 stångsparris och stekte på lite snabbt i stekpannan. Champinjonerna fick också känna på värmen lite grann innan den åkte på plankan. Mest för att bli av med det mesta av vätskan som dessa champinjoner genererar.

*******************************'

Nåväl, jag började med att spritsa potatismos runt hela kanten på plankorna. Lite pilligt och man har mos över halva kroppen men det kan det vara värt.

Sen är det bara till att placera ut de övriga ingredienserna efter behag.
I vårt fall blev det då två olika sorters kött: Ryggbiff och pepparbiff. Inte världens billigaste kött så vill man går det bra att ta kycklingfilé eller fläskfile alt. fläskytterfilé. Funkar precis lika bra!
Tomaterna delades på mitten i en fin rosformering ;)

Så här såg våra plankor ut innan dom åkte in i ugnen. Anledningen till att det är lite olika innehåll är att Emma inte är så förtjust i varken sparris eller champinjoner. Konstiga människa! =)



In med dom i ugnen. Stuvade om dom lite efter halva tiden så att alla skulle se lika trevliga ut när dom var klara. Det är färdigt när topparna på mosen börjar bli sådär härligt bruna och lite hårda.




Resultatet då? Jovars, med lite sallad och ett kompletterande glas öl/vin så blir det inte alls dumt va?




Sen vill jag bara passa på att tacka brorsan för trevligt sällskap och överraskningspresenten i form av NHL 10 till Xboxen. Tack!

Kommentarer
Postat av: Adam

Du klarade det också ser jag. Bra där Johan:)

2009-09-27 @ 12:12:59
URL: http://adamhansson.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0