Liten sammanfattning

Jag lovade ju att återkomma med en liten "reseberättelse", och här kommer den. Eller tja, vi får väl se hur lång den blir.


Den egentliga anledningen till att vi åkte iväg från första början var för att fira Tobbe på hans 50-årsdag. Vi hade det stora nöjet att dels få följa med, och dels att få resan betald dessutom. Kan nog inte tacka nog för en trevlig vecka!




Det hela började med att vi gick upp typ kl 01.00 natten mellan söndag och måndag. Lite småmöra i kroppen om man säger så. Bilen var redan packad, så det som återstod innan avfärd var lite mat och sista förberedelser.

Samling i Snapparp för lite omplacering av folk i bilarna och sedan fortsatte vi färden mot Göteborg och Landvetter. Bilresan upp gick alldeles utmärkt med lugnt tempo och väldigt lite trafik. Incheckning och allt på flygplatsen gick alldeles utmärkt!!

Väl på flyget så tyckte Leo det var jättejobbigt! Eller inte! Han var faktiskt jätteduktig även fast det var jobbigt att sitta stilla så länge!



Kan väl bjuda på en liten bild från "above" också:



När vi väl landade efter lite styvt 4 timmar och efter att ha tittat på både Wall-E och Mamma Mia, så flöt det faktiskt på riktigt bra på flygplatsen med bagaget. Inga väskor försvunna! Peppar peppar! Letade upp vår buss som efter ca 45 minuter hade tagit oss till vårt hotell. Callisto! 

Hotellet och allt var riktigt riktigt fint faktiskt. Trevliga omgivningar med stoooor pool (pooler om man så vill) och trevliga rum. Vi hade ca 2,5 meter till poolen och 25 till strandkanten om man stog på vår "altan". 


Sett mot havet:
 

Mot poolen:



Så här såg strandområdet ut:




När alla hade installerat sig på sina rum samlades vi för en liten "välkomsdrink" i en av lägenheterna. Alla förväntansfulla över vad veckan har att erbjuda! Humöret på topp kan man väl lugnt säga!



Egentligen gjorde vi inte speciellt mycket under veckan. Inriktningen var god mat och dryck, och det hann vi med massor av!

Eva njuter av buffén:



Måste faktiskt säga att maten på cypern var ruggigt fin. Under den veckan vi var där råkade vi inte ut för en enda dålig måltid. Allt var riktigt gott oavsett vilken restaurang man åt på.
Själv åt jag nog mer kött under denna veckan än jag ätit på flera veckor totalt! Och jag var inte ensam!
På menyn för min del stog bl.a. mixed grill (min "klassiker" då man får massor av kött i alla dess former), entrecote, souvlaki (kött på grillspett), kycklingwraps. Sitter här o diskuterar vad jag mer åt med Emma men kommer banne mig inte ihåg. Haha, vilket minne!

Huvudgatan utanför hotellet kan man ju utan och innan nu. Lite supermarkets och souveniraffärer ungefär vart tredje meter. 50x50? marksten på alla trottoarer och jäkligt höga trottoarkanter. Mecka för snik och hemmastylade småbilar. Såg 1! Saab under hela veckan men en jäkla massa Peugot.

Kan väl säga att folket var riktigt trevligt överlag faktiskt. Personalen på restarurangerna var riktigt trevliga och underhållande (med undantag för ett av ställena som var riktigt kassa).

Sen kan vi ju komma till det här med att Tobbe fyllde år. Det var ju kanon! När vi efter andra dagen på raken fick "champagneflaska" efter maten så tyckte delar av sällskapet att det började bli lite pinsamt att Tobbe skulle fylla år VARJE dag..!!! =) När det sen kom på tal för tredje dagen möttes det av massiva protester! Vilka änglar alla blev helt plöstligt då! haha

Här har vi en restaurangbild. Leo uppskattade den goda maten väldigt:



Nåväl. Blev en hel del bad och solande. Alla är väldigt solbrända och fina! hum hum



Leo stortrivdes i vattnet och framförallt i sin nya rallybil. Den var kul den!



Jag får väl passa på att varna känsliga läsare, delar av bilden kan anses stötande, men jag måste bara visa att jag har en intellektuell sida också. Eller jag försöker ivarjefall. Män som hatar kvinnor, skriven av Stieg Larsson, plöjdes igenom på två dagar!



Det är ju dessutom viktigt att skydda sig ordentligt i det fina och varma vädret!



Och somliga hade ju roligare än andra!



Sen har vi ju det här med elektriciten på rummen. Den stollen som kom på den lösningen borde fan ha en smäll. Varför skall man vara tvungen att ha nycklen hängande i en glugg innanför dörren för att få ström? Hur lätt var det sen inte att glömma nycklen när man smällt igen dörren? Undrar hur många ggr på en dag som städerskorna fick öppna dörrarna för klantiga turister som låst in nycklarna??



Nåja, en vecka går fort, och det blev snabbt dags för hemresa. Inga större konstigheter här heller. Hade ju bokat främre platserna även på hemresan så det var kanon. Givetvis var man ju tvungen att ha lite sprit med sig hem. Blev totalt 10 liter sprit och en vinflaska! haha. En flaska vanliga Smirnoff syns inte på bilden, för den fick brorsan med sig som tack för hjälpen med att vakta huset!

Tänk så smidigt det är med bag in box för övrigt. Perfekt att det inte bara är i vinform nuförtiden! =)
2l gin
2l vodka
2l whiskey
1l Absolut Vodka Masquerade
1l Smirnoff Apple
1l Smirnoff Rasperry

Återstår väl att se hur innehållet i boxarna smakar också!


********* Nu har jag lagt en hel period av hockeymatchen på att skriva detta inlägget, så fan ta er om ni inte kommenterar något ivarjefall! Då lägger jag ner bloggen! O därmed basta! =P ********

För övriga bilder hänvisar jag hit:  http://cid-80a16197e133be58.skydrive.live.com/browse.aspx/Cypern%20090420-090427

Har bara skrivit en bråkdel av resan, vill du veta mer så går det bra att ringa så ska jag försöka berätta så gott jag kan! Nu skall jag ivarjefall hälla upp lite ostbollar och ägna mig åt ishockeyn!

Hemma!!!

Då är vi hemma igen!



Mer utförlig text lär väl komma i veckan!

Nu drar vi!



Nu bär det strax iväg! Cypern! Här kommer familjen Svantesson/Broström

Tack till broder som kommer att bo och vakta huset medans vi är borta! Kolen står i garaget och spriten ger du fan i ! haha. Drick och ät vad du vill!


Ps. Om ni undrar varför det är streck över bilderna så är det egentligen inte så lämpligt att lägga ut sina passbilder på nätet kanske. Så det är en ren säkerhetsåtgärd från min sida..Man vet fan aldrig. O så fick ju Leo en fin "mustasch" Vi hörs när vi hörs!  Ds.

Mera altan åt folket!!!

Idag var min kära svärfar här, igen. Snacka om att ställa upp! Uppskattar verkligen all hjälp!

Vi pulade lite med det sista till altanen och sen så fixade vi avgassystemet på Peugoten. Helt otroligt att en bil som är köpt som ny 2005 har sådana problem med ett avgassystem. Detta är typ tredje gången det repareras. Denna gången var det hela upphängningen till bakre dämpen som rostat sönder. Det lät bara "kling klonk kloneliklong osv när jag kom av motorvägen i fredags efter jobbet. Jag säger bara: "Dessa fransmän".

Detta har vi gjort idag med altanen:

Trappan "kläddes in":




Nu när vi är så många med barn och barnvagn kan det vara bra med en ramp upp på däcket istället för en trappa. Fler små knoddar är ju dessutom på gång!




Annan vinkel:



Bägge markiserna är nu på plats!!!!



"Sidokjol" monterad på däcket. Blev riktigt trevligt!





Nästa vecka blir det nog inte så jättemånga inlägg om man säger så. Imorgon natt bär det ju av mot cypern!

Man har hittat vatten på mars!

Äntligen har man hittat vatten på mars! Efter otaliga resor upp i det blå så har man kunnat konstatera det vi många trott länge, det finns vatten på mars!!!








Fått en del "kritik" för min låga "humor" här på bloggen, och detta inlägg tillägnar jag dig leffe, ehrm, förlåt, linus!

Den ohändiga lilla snickaren

Den ohändiga lilla snickaren, det låter som en programserie på TV3, men det är en beskrivning som stämmer in ganska bra på mig. Förutom att jag inte är direkt liten och att jag inte är någon snickare. Men annars så!

Idag har jag varit lite duktig! Köpte ju billiga markiser, och kunde inte hålla mig ifrån att montera dem. Eller rättare sagt, jag monterade en av två! Tog bara sisådär 1½ timme allt som allt. Så hann inte riktigt med. Men jag är nöjd! Inte allt för snett och vingt!

Franska träskruv för montering fanns med i paketet, men kvalitén på dessa var helkass. Runt i spåret på två direkt. Med rätt bits. En M5-skruv som skulle skruvas i från ovansidan för att hålla alu-skenan på plats var ju sisådär enkel att få dit. Den var dessutom för lång, så man kunde i fästa fästjärnen....O sådär höll det på! Men men, jag fick upp den själv ivarjefall!

Vackert va??





Otur när man tänker

Detta är egentligen ett litet halvtaskigt inlägg, men eftersom jag inte nämner några namn så låter jag det slinka igenom =P

Om vi säger så här. Vissa har mer otur än andra när dom tänker, eller så fastnar hissen på våning 6 av 10.

Nåväl, ser denna vattenkran ut att vara så svår att förstå sig på???



Det är kranen vi har i lunchrummet på jobbet. Och för att återkomma till ämnet:

För ett par veckor sedan hade vi en praktikant på jobbet. Det händer ju ganska ofta ioförsig.. Denna gången en kille från årskurs 8.

Vi såg att han stog och fifflade en stund vid vasken för att sedan bara utbrista " Hur får man ut vattnet ur kranen ". Han lyckades alltså inte få ut något vatten! Det lät bara så jäkla roligt när han halvt panikartat utbrast det och hans min var oslagbar när vi visade hur den fungerade! Haha

Får tacka för de goda "kärleksmumsen" dock ,det gjorde du fint!

Lite mer altantjat

Bara tvungen att lägga upp en "före - efter" bilder. Viss skillnad va?

Undrar varför det är så ljust nu i vardagsrummet under dagtid?? =)



Die Skata die!!



Jag har ju den senaste tiden fört mitt eget lilla krig mot skatorna här i området. Sicka marodörer. Minst en gång om dagen har jag rivit ner deras pågående bobygge vid vår uppfart.

Men nu har jag trumf på hand! Barbro kom fram idag på jobbet o sa:

- Bara så du vet så har Göran smugit runt i din trädgård idag

- Eeeh, jaha, vilken Göran då?

- Ja, din granne. Polisen.

- Eeeeeeeeeh, jaha?

- Ja, vi pratade ju om skatorna, och nu är han ju "kommunjägare", så han var inne och sköt tre stycken idag på morgonen!


Ja, vad ska man säga. Underbart. Om han så skall ligga o lurpassa i mina buskar runt huset så är det helt ok. Skränigare "djur" får man ta mig tusan leta efter. Och dom skräpar ju ner så förbaskat!

Tack Göran för att du finns!

Och alla ni djurrättsaktivister, up yours! Dom fick vad dom förtjänade!



Övningskörning

Får väl bli ett litet inlägg till då...Leo övningskör för fullt. Gåvagnen, som var den första och tyvärr den sista presenten han fick av min mormor innan hon gick bort, endast några få dagar efter att Leo föddes.

Misstänker att det blir fler turer fram och tillbaka med denna! O Nalle fick följa med också!




Våren är här - Sommaren på ingång!

Det har varit kanonväder hela helgen, vilket varit jäkligt tacksamt när man byggt altan. Men egentligen är det först idag som det kännts som vår på "riktigt". Nu har ju sommardäcken kommit på! Bilarna blir ju helt annorlunda med dem på! Mjukare gång, inte så vobbligt och framförallt ser det lite trevligare ut med alufälgar istället för navkapslar.

Tanken var att bara ta det lugnt idag efter allt slit i helgen, men hade ingen ro i kroppen när man vet att en tripp till Göteborg väntar nästa vecka. När vi ska till Landvetter. Så sagt och gjort, sommarpuckarna på, spolarvätska och oljor påfyllda och kollade. Så nu ska vi vara fit for fight ett tag igen!

Det var ivarjefall Saaben. Peugeot:n får klara sig ett tag till, måste få iväg däcken för däckbyte först. Däcken är inhandlade men dom ska ju på fälgen också! =P


Bilden tagen idag på min "efterspänna hjulbultarna runda"



Nästan färdiga!

Nu jäklar mina damer och herrar! Nu börjar vi bli färdiga med altanen! Efter tre dagars slit börjar man nu kunna skönja slutresultatet. Lite återstår dock, lite "småpill" i sammanhanget. En ramp skall tillverkas mellan garaget och huset, trappan vid vardagsrummet skall "kläs in" och en kjol skall på hela däcket för att täcka lite av stenen som utgör grunden av hela bygget. Om allt går som det är tänkt blir det väl gjort på lördag.

Jag kan inte uttrycka min tacksamhet starkare än vad jag redan gjort till er som varit här och hjälpt till. Det uppskattas något enormt! Inget projekt jag hade dragit runt själv om man skall uttrycka sig lindringt. Men fan va bra det blir!!


Mycket "småprojekt" som tar tid. Att regla upp och göra en lucka för brunn och spolrör tog ju sin lilla tid.




Emma i högsta hugg med hammaren och sätter spik som avstånd mellan trallen.



Morsan i högsta hugg med att bära trall. Och vilket tempo sen! Starkt jobbat!



Arbetsledaren Leo övervakar det hela och verkar nöjd



Nu börjar man skönja slutresultatet. Farsan kollar så att allt har gått rätt till



Tobbe i högsta hugg med att montera vind/insynsskydd



Sett från ena kortsidan



Från andra hållet



Och en sista bild då



Okej då, en bild till. Bara för att Tobbe absolut inte ville vara med på bild. Bilden är lånad från Anders&Ulrika (http://villarylinmansson.blogspot.com/ )



Återigen. Stort tack till alla som hjälpte till!!

Dag 2 avslutat

Pallar inte skriva så mycket, har varit en tuff dag. Förevigar det hela med bilder istället.

Förberedelserna forsätter:



Lite trixigt vid stuprör och grejor:



Även runt brunn och spolrör blir det en del fixande:



Expertpanelen på plats:



Så här ser det ut just nu ungefär:



Och så här:



Nu pallar jag inte mer...väl mött imorgon....

Stormatch på Hjärnarps IP idag!











Idag smäller det! Seriepremiär i div 7. En match som involverar mycket "känslor" för egen del. Det är två lag som betyder en hel del för mig faktiskt. Har många av mina vänner representerade i bägge lagen.

Matchen som skall spelas är Hjärnarps GIF mot Ekeby GIF. Två lag som jag själv har representerat under flera år. Ekeby, eller Skromberga GIF som det hetat fram till denna säsong, är klubben som fostrat mig som fotbollsspelare. Nåja, se hur det gick till slut, kanske inte så mycket att skryta med =P Och Hjärnarp är laget jag representerat de senaste åren sedan jag flyttade till Ängelholm

Matchen då? Jag tror faktiskt på ytterligare en jämn tillställning, precis som i DM för några veckor sedan. Magkänslan säger att Ekeby Gif drar det längsta strået till slut ändå. Tycker att laget ser VÄLDIGT intressant ut faktiskt. Förstår om Jonte har lite problem med att ta ut förstaelvan om alla spelarna finns tillgängliga.

Däremot ska vi inte räkna bort Hjärnarp helt och hållet. Lite rykten har nått mina öron som säger att bl.a.Andreas "Ante" Paulsson ska göra comeback efter lång frånvaro i Hjärnarp. En riktigt duktig fotbollsspelare som spelat nere i Lund de senaste säsongerna p.g.a. studier.

Det är inte ofta man kan gå och titta på en match och hoppas att bägge lagen vinner!

Nyckelspelare i dagens match:

Hjärnaps Gif: Viktor Andersson. När han är på humär så är det en riktigt duktig fotbollsspelare som aldrig ger upp. Ruggigt skott när han får träff. Wildcard. Ante Anderson. Skall han spela så är det en riktig bonus för Hjärnarp.

Ekeby Gif: Fredrik Andersson. Ett riktigt rivjärn som kan hålla ett helt lag under sina armar. Är som bäst när han är lite smågrinig och har ett ruggigt tillslag med vänsterfoten. En av de bättre fotbollspelare (och vänner) jag någonsin spelat med. Skall bli intressant att följa hans duster med Lambi på mitten i denna matchen också.


Hoppas i vilket fall på en trevlig och underhållande match!

End of building day 1

Idag var första riktiga "byggdagen" av altanen. Det blev lite av en prövning om man säger så. Men det återkommer jag till!

Det blev en riktigt lyckad dag! Inga slagsmål och alla verkade komma hyffsat överrens trots många olika viljor och förslag. Vi är på gång! Gott jobbat av alla inblandade. T.o.m. farsan såg oförskämt pigg ut i kroppen. Lite klabb med knät men annars bra! Kan tänka mig hur mycket han gnäller där hemma nu...Eller hur farsan?? =P

Nåja, allt gick väl inte smärtfritt om man nu säger så. Trappan. Denna förbannade trappa skulle ju bort! Inte ägnat den så många tankar tidigare, inte mer än att den förmodligen skulle bort. Och det var ju just det.

En första inspektion visade ganska snart att den var fäst från insidan. Alltså inifrån krypgrunden. Inga bultar/skruvar var synliga från utsidan. Vad göra? Tja, det var ju bara till att bita i det sura äpplet och krypa ner i grunden. Det var ju ett perfekt uppdrag för mig och min käre bror. Jag på 1,93 och nästan 100kg, och min käre bror på typ 2,03 och 40 ehrm, typ 80 kg (med viss reservation för det där sista) Viss begränsning av plats om man så säger.

Inte jättelångt ner till marken. Eller Niklas har helt plötsligt blivit en dvärg?



Han kunde bli ännu mindre:



Nåja, hela verktygsväskan och hylsnyckelsatsen ner. Förhoppningarna var att uppdraget skulle bestå av några franska träskruv eller i värsta fall några feta bultar att skruva ut.

Detta var synen som mötte oss när vi likt elittränade soldater kravlat oss fram till trappan:



Man bara, va i helvete? Trappan har alltså monterats innan huset byggdes! Den hängdes över grunden med två krokar, och sedan byggt huset ovanpå. Fy fan. Det var bara fram med metallsågarna! Vågade inte använda vinkelslip p.g.a. brandrisken, och en tigersåg fick vi inte plats med helt enkelt.
Det tog oss väl bara lite styvt en timme att såga av dem. Det var nära till tårarna några gånger!

Här har vi de rackarna förevigade på bild:



Efter denna fadäs så fortsatte arbetet i stadig takt. Alla var delaktiga på ett eller annat vis och Leo övervakade det hela.

Utjämning av marken pågår:




Så här ser det ut nu när vi avslutar för dagen. Imorgon är det nya tag, då vi får klara oss utan min lille bror, men får istället förstärkning av antingen Joakim eller Jonas eller bägge två. Det märker vi imorgon!






Uppdatering kommer kanske imorgon. Får se. Blir nog senare imorgon med öl och god mat som morsan&farsan kommer över med. Man kan ju inte mer än se fram emot morgondagen trots att det innefattar kroppsarbete!

Tack så mycket för idag!

Tore Kullgren

Haha, satt precis och tittade på 4:ans nya humorprogram "Hjälp, jag är med i en japansk tv-show". Ett halvkass program men det är fan så att mina moderskänslor kommer fram när man ser en kille som Tore Kullgren. Hela han skriker ju "mamma". Stor underhållning! När han skrapade sig lite i ansiktet var det inte långt till gråten!

Tore är för övrigt samma Tore som var med i Ztv:s och 6:ans "FC Z", den där dokusåpan där dom skulle lära ett gäng "nördar" spela fotboll




Materialet på plats

Idag har vi fått lite att leka med i helgen. Frivillig bygghjälp mottages tacksamt! =P


Leo den bortskämda

Tjaha, då börjar det dra ihop sig till resan. Mindre vagn är ett måste, dels för att vi inte vill förstöra den andra, och dels för att den andra är lite för stor för att asa med sig utomlands.

Tankarna gick åt att köpa en paraplysulky, resesulky modell jättebillig. Typ 2-300 kr som vi sedan bara kunde slänga i princip.


Vi kan väl säga så här. Det blev inte riktigt så. Denna vagnen får nog följa med hem igen! haha.



Den blir faktiskt riktigt liten och kompakt när man fäller ihop den. Känns lite "rickig" i förhållande till den andra, men något annat hade jag inte räknat med. Lite halvtråkig färg men det var den sista de hade kvar, och nu när man vant sig lite så är den riktigt schysst faktiskt.

Nåja, tror ni den funkar här???


Glas i kycklingen!!

Då har det banne mig drabbat mig oxå! Har fått glas i kycklingen! Jäkla veganer! Blir så trött på att folk bara skall förstöra för andra!

Se själv!!




hehe...

(tack Patrik, PB2000 HPC för bilden)

Säg omelett

Imorse när det var dags för frukost konstaterade jag ganska fort att vi inte hade något bröd eller något annat trevligt att äta hemma. Så det fick helt enkelt bli omelett!



Som "bas" för en person använder du följande:

2 ägg
salt
peppar
1 dl mjölk alt. vatten

Sedan gäller det ju det här med fyllningen. Där brukar det bli att man tar vad man har hemma. Idag blev det:

½ paket bacon
½ rödlök
lite paprika
lite tomat
oregano/pizzakrydda

Börjar med att steka på bacon, lök och paprika. Under tiden det steker vispar du upp äggen lite lätt med mjölken och tomaten. Tomaten behöver som regel inte stekas innan.

När baconen börjar bli färdig öser du i äggblandningen och steker tills den börjar bli fast.

Man skall gärna vända omeletten en gång om då ovansidan har en tendens till att vara lite "simmig" även fast resten är färdig. Det är det som är det svåra med omelett, att lyckas vända den utan att den går sönder. Ett tips är att lägga upp den på en tallrik, lägg sedan en likadan tallrik över och vänd alltihop. Skicka sedan ner omeletten i pannan igen med andra sidan upp.

Detta tar väl allt som allt en 10-15 minuter att göra, så det är perfekt om man har lite småbråttom iväg någonstans oxå.

Den stora omelettkungen i famljen är väl annars brorsan, så du kan ju slänga in något av dina stalltips här om du vill!


Helgens altaninlägg

Ja, det blev faktiskt gjort lite ute på altanen idag oxå. Det gamla regelverket revs upp och det blev ju lite av en utmaning. Satt rätt rejält med ganska långa bräder ner i marken oxå. Men nu är det gjort och vi har numera södra sveriges största kattlåda!




Det känns som om vi ligger ganska bra till än så länge med planeringen. Till nästa helg drar det ju igång med byggandet!

Vill även passa på förresten att tacka för alla trevliga presenter i fredags!

Det börjar närma sig

Nu är det bara typ 2 veckor kvar!!

http://www.fritidsresor.se/resa/cypern/agia-napa/lagenheter-callisto/?season=vinter-08-09

Med familjen till kontinenten...

Då det hela veckan har pratats om fint väder till helgen har jag gått och klurat lite på vad man skulle kunna hitta på. Inte bara sitta hemma och titta.

Funderingarna gick först in på Skånes Djurpark, men efter lite funderingar slog jag bort de planerna. Tobbe på jobbet rekommenderade dessutom att vi skulle vänta lite tills bokskogen där "slagit ut". Och det har han ju en poäng med. Lite trevligare.

Istället åkte vi till ett lite mer exotiskt ställe. Danmark!! Där har jag väl varit en gång de senaste 8 åren eller något.



Gav mig tusan på att bli lite nostalgisk. Kronborg slott! Here i come! Där har man ju haft ett par riktigt goá fyllor! Eller hur Månsson o gänget? haha. Kom väl fram till att det måste åtminstone vara 10-13 år sen man fick första riktiga rundan där med aprikos aperitif. Eller hur geten?

Härifrån har vi ju blivit utjagade av vakter en gång minns jag. Inte från själva "villan" hum hum utan från själva området. Gillade väl inte en oskyldig grupp fulla svenskar. Haha





Det blev lite promenad på gågatorna oxå. Inget speciellt. Tänkte köpt några flaskor vin för att komplettera upp vinstället lite, men det blev bara en flaska "MERRYS - White chocolate" till Emma´s mamma.

På vägen hem har vi det obligatoriska. Inte ett danmarksbesök utan:



Det är rätt märkligt egentligen att man inte är i Danmark så ofta. För att ha bott så nära danmark i hela mitt liv, så är det egentligen väldigt sällan man har varit där. Spriten lockade ju när man inte hade åldern inne i Sverige, men oftast löste man det på "hemmaplan" ändå. Sen slog ju hjärtat frivolter varje gång när man skulle genom tullen också. Men det är ju en annan sak. 
Nu är det ju inte ens direkt billigt att åka över och handla. Ge tillbaka min "starka krona" så det lönar sig!?P

Premiärgrillning!



I torsdags var det grillpremiär! Som många av er vet så fyllde jag då år, och tänkte göra nåt lite mer "speciellt". Eller nåja, något man inte ätit på väldigt länge.

Funderade länge på att marinera och grilla fläskfilé, men jag hittade inte något till vettigt pris. Går inte och betalar 139:-/kg bara för att man fyller år.

Hittade istället skivade karrékotletter med ben, för 29,90/kg. Lite mer lagom och inte mindre gott.

Dessa la jag i en marinad som heter "Smokey Honey". Den går att köpa i vilken affär som helst typ. Ruggigt god och min solklara favorit just nu. Spetsade till den med lite extra flytande honung. Detta görs med fördel dagen innan, så att marinaden får stå och dra sig riktigt ordentligt.

Till detta var det tänkt att servera hemmagjord potatisgratäng, Lohmanders bearnarisesås, lite sallad och sist men inte minst grillade champinjoner. Mums.

Kan gott rekommendera Lohmanders bearnaisesås. Den är ruggigt fin och det var nära till glädjetårarna när jag åt den första gången. Den smakar ju nästan som "riktig" bearnaisesås.!

http://www.lohmandergruppen.com/products.sv.html

Nåväl, över då till potatisgratängen då. Världens enklaste och ruggigt god.
Sätt igång ugnen på 175grader.

Detta behöver du:

- 7-8 potatisar
- 3-4 lökar beroende på storlek
- 1 tesked grädde. (hum hum, läs istället 0,5-1 liter grädde)
- vitlökspulver
- salt
- peppar

Börja med att skala och antingen skiva eller strimla potatisen. Jag föredrar helt klart strimlad potatis
Skala, skiva och hacka löken. Ingen nackdel alls med lite strörre ringar/bitar

Varva ner detta i en ugnsfast form och krydda med vitlökspulver, salt och peppar efterhand som du lägger i.

Fyll inte riktigt ändå upp till kanten med potatis och lök, för du ska ju ha i lite grädde oxå. =P Ös nu i grädden tills all potatis och lök är täckt. Nu är det färdigt för att åka in i ugnen! För min del tog det ca 1,5h innan den var sådär riktigt krämig och fin.



Dagens tips när det gäller potatisgratäng och dylikt med grädde, är att inte ha ugnen på mer än 175gr. Detta förhindrar grädden från att koka bort och gratängen blir krämig och god istället för enbart krispig och torr. Du slipper dessutom tillföra med grädde under tiden den står i ugnen.
Det tipset får vi tillägna min läromästare och tillika fader Kenta som har förklarat detta för mig.

Medans gratängen står i ugnen, kör man igång grillen! Har faktiskt inte grillat alls i vinter heller konstigt nog. Det som är så gott. Det är nu man börjar inse igen varför man dras med huslån och amorteringar. När man kan komma ut och grilla på våren! Livet leker!



Tänkte bara dela med mig av ett "motto" som Jonas på jobbet har gällande potatisgratäng. " Den bästa potatisgratängen görs av en potatis, en lök och en liter grädde " Det ligger nog mycket sanning i det!

Kommentera gärna!

Den sanne optimisten..

Ja, det är nog jag det. Ibland ivarjefall. Hem tidigt från jobb igår, så jag tänkte köra ett lass med skräp till återvinningsgården.

Låg ju både gammalt virke och spill sedan vi byggde bakom garaget, och sen häckarna som var runt altanen. Tänkte, det går väl fort detta...Räcker säkert med en runda sen är det färdigt. Jo tjena, så här såg släpet ut, lass nummer två. Första var minst lika fullt. Haha


Bild

Dagen till ära, en liten bild på supportern! Nu när Rögle i princip är klara för elitserien!


Ugnsbakad potatis med kycklingröra



Kass bild, jag veeeeet!!!

Vi blev lite småsugna på bakad potatis. En riktig favorit. Enkelt att göra och hur gott som helst.

Nu hade jag ju lite ingredienser över sedan den fyllda kycklingen, så det blev perfekt med en kycklingröra. Kan väl tillägga att vi åt detta redan som i måndags eller nåt, så det har inte legat i kylen i en evighet.=P

Detta behöver du för 2 personer:

3-4 bakpotatisar, alternativt stora vanliga potatisar

1st kycklingfilé
1 paket bacon
syltlök
ca 3d-4dl turkisk youghurt
½ purjolök
1 matsked sambal oelek
lite tacosås
1-2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225 grader. Ös in potatisarna i ugnen utan att skala dom. Det lär ta lite styvt en timme innan dom är färdiga.

Medans potatisarna är i ugnen gör du i ordning röran.

Börja med att steka kyckling och bacon tills det är färdigt.
Blanda i köttet tillsammans med youghurten- Skiva purjolöken och häll i några syltlökar. Inte för många syltlökar då de tar över för mycket då.
Ca en matsked sambal och några matskedar tacosås ska oxå i för att få lite smak på det hela.
Pressa i ett par vitlöksklyftor och rör om.

In i kylen tills potatisen är klar!

Blanda gärna ihop lite vitlökssmör oxå att ha i potatisen. Vanligt smör och vitlökspulver funkar fint. Blir inte fullt så torrt då.


Kommentera gärna, lite roligare att skriva nåt då...Jag vet att ni är en "hel del" som är här inne o läser ibland...=)

RSS 2.0