Dagens rätt

Dagens rätt, idag Måndagen den 27 Juli 2009:

Strimlad lövbiff i senapssås, serverad med tagliatelle och skivad parmesanost.



Detta är väl ett recept jag inte skall ta åt mig allt för mycket credit för. Hittade grundreceptet på recept.nu men piffade till den med syltlök och lite extra av allt=)

Grundreceptet ser ivarjefall ut så här:

Antal portioner: 4

Ingredienser

600 g lövbiff
salt och malen vitpeppar
smör att steka i
1  gul lök
2 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl vitt vin
1  dl köttbuljong
2  msk dijonsenap
2  dl grädde
2  vitlöksklyftor
Till servering:
parmesanost


Skala och hacka löken fint. Fräs den sakta guldgul i smöret. Tillsätt vinägern och låt den nästan koka in. Häll på vinet och buljongen och låt sjuda i 5 minuter.


Skala vitlöksklyftorna. Klicka i senapen och häll på grädden. Pressa ner vitlöken. Lått puttra sakta under lock medan köttet steks.


Skär lövbiffen i strimlor. Bryn den i smör och krydda med salt och peppar. Sila såsen över köttet, låt alltsammans få ett uppkok och flaga parmesanost över före servering.



Jag la dessutom till en hög med syltlök. Passar så grymt bra till det här. Och eftersom jag gillar lite "sliriga" rätter så ökade jag på mängden grädde, vitt vin och dijonsenap något!

Om jag säger så här. RUGGIGT gott!


TÄVLING

Alright! Tänkte köra en liten tävling! Min egen variant av "finn fem fel". Jag kallar den "finn två fel"

Vad går det hela ut på då? Jo, jag har tagit en bild, som ni ska hitta två fel på. Tror ni alla vet hur det brukar gå till.

Pris? Nja, en färgradio kanske?

Här har vi bilden:




Alright, jag inser att det första felet är ganska enkelt att hitta. Men nummer två är kanske inte solklart. Framförallt inte på dessa bilderna eftersom det syns väldigt dåligt.

Nr. 1. Givetvis "PRÄSENT". Grundskolan avklarad?

Nr. 2. Lite klurigare. "Riktigt fin choklad från tyskland". Inget konstigt med det. Om det inte vore för att det står "Made in Belgium" på lådan. Mellanstadiet kanske?? Synd det syns så dåligt på denna bilden bara.

Facit i bildform:


Upp o ner för vindstrappan...

Jag var ju flitig redan som igår när jag klippte hela häcken på framsidan, så tänkte det är ju lika bra att fortsätta när man är "i the flow".

Dagens projekt: Göra klart med installationen av centraldammsugaren.!

Det innebär ju en del mätande, kapande och limmande. Och framförallt en del spring i vindstrappan! jisses. Det är inte direkt så att man vill vara där uppe så länge i stöten. Är ju LITE varmt så här års.

Tycker väl själv att det blev rätt så bra faktiskt, även med utblåset. Nu ska jag bara försöka be Linus lite snällt om hjälp med att byta ut en av automatsäkringarna mot en av "trög" typ. Det uttaget jag vill använda löser ut direkt när jag startar dammsugaren medans den funkar fint i ett par andra av någon anledning. Nåja, ett par bilder:





Så nu har man bara ett uttag i väggen och 10m slang att knata rundor med. Ganska smidigt faktiskt om jag får säga det själv. Sen att själva handtaget var riktigt långt så det kändes NÄSTAN bekvämt att använda det.


Ett litet tips

En liten matlagningsdetalj så här mitt i grillsommaren!

Jag säger bara: Kvibille gräddädel! MUMS!

Det är en blåmögelost som tillverkas i Halland av alla ställen.

Den är god att äta bara som den är, eller att ha i maten. Nu i grilltider kan man ju hitta på en hel del. Jag gillar ju t.ex att fylla mitt kött med massa konstigheter.

I detta fallet så blev det fylld lövbiff. Vek biffarna dubbla och fyllde dem med ädelost och bladpersilja. Pepprade och saltade och förslöt dem med hjälp av tandpetare.
Till detta stekte Emma lite skivad potatis och på slutet när potatisen började bli färdig så öste hon i lite lök också.

Så jäkla gott och så himla enkelt.








Lite info från arla. se:

Kvibille Gräddädel
- sedan 1983 Kvibille Mejeri i Halland tillverkar den enda svenska ädelosten. Sveriges mest kända och omtyckta blåmögelostar tillverkad på pastöriserad komjölk. Kvibille Gräddädel har en rund och pikant smak. Något mjukare och fylligare än sin föregångare Kvibille Ädel. Gräddigheten gör att osten är lika god att använda i matlagning som på ostbrickan. Ställ gärna fram osten en stund innan förtäring för att få den rätt tempererad.





Nya favoriten

Så här på vägen hem tänkte jag bara dela med mig av en bild på Leo o nya favoriten. Elefant! Leo var väldigt fascinerad över dessa skapelser på kolmården. Han ville inte riktigt släppa dem med blicken. Och nåt minne tyckte ju pappa att han skulle ha med sig hem.

Vikingaskeppet

Idag har jag varit lite nostalgisk. Den lekplats som jag spenderat så många timmar på under mina besök i Sthlm har jag idag introducerat för min son. Lekplatsen består bl.a. av ett vikingaskepp som fungerar som klätterborg och rutschkana. Det är grejor det. Förhoppningsvis får vi många fler anledningar till att åka upp hit och låta Leo leka av sig lite.

Skoförbud

Ni som känner mig vet att jag lider och har en last här i livet. Ett bekymmer som man kanske ska ta på lite större allvar än vad man gjort hittills. Jag erkänner. Jag lider av skofetischism. Jag älskar att köpa nya skor! Det är väl skorna som gör mannen? Det har väl blivit några par de senaste månaderna. Lite snabb huvudräkning avslöjar att det blivit ca 8 par skor de senaste månaderna. Men visst, alla kanske inte delar min uppfattning om hur snygga skor ser ut. Men jag avslutar detta inlägg med ett citat från min kära vän Henrik: "Har du nya skor nu igen?" Ps. Det var skönt att sitta o sola i kungsträdgården idag. Ds

Semestern inledd

Då kan man väl säga att första semesterdagen är påbörjad och snart avklarad. Gjort något speciellt då? Jovars, sitter o skriver på mobilen nu, är ju i Sthlm. Allt gick fint på vägen upp men man blir ju så jäkla trött när man kommer fram. Suttit o varit koncentrerad så länge. Planer då? inte så mycket. Blir väl en del shopping om jag känner mig/oss rätt. Det enda som är bestämt är att om vädret tillåter så blir det kolmården på vägen hem.

Formaterar om datorn...

Ja, o hur kul är det på en skala? Har precis fått igång den igen, sen ska bara alla program läggas in. Jiha

Snart semester...

2 dagar kvar. Gött.

Jämlikhet...

Det är ju alltid ett jäkla tjat om jämlikhet. Kvinnor och män kvoteras in på områden där de är underrepresenterade. Notera noga att jag inte bara skrev att kvinnor kvoteras/har fördelar!

Det handlar om folk i styrelser, städjobb, fotbollsledare. Det har t.o.m. gått så långt att vi killar inte ens har ensamrätt att stå upp och kissa längre! hum hum ;)

Men finns det något område vi killar får ha i fred? Ja, givetvis. När det gäller att göra rent avloppet i duschen. Eller hur? Även fast vi sällan är roten till det onda i detta fall. Det är ju som regel inte vårt hår som fastnar i golvbrunnen, 

Men va tusan, Emma gör så mycket annat här hemma ändå så det får man väl ställa upp på!

Finns det några områden tjejerna får ha helt för sig själv? Tror nog vi killar är o petar i det mesta där med. Det är väl att epilera benen dom får ha i fred. För er som inte vet vad det innebär så rycker man helt enkelt ur håret på benen med en maskin som liknar en rakapparat. DET är något dom gärna får ha för sig själv. Man hör ju om killar som rakar benen, och det är väl mer upp till var och en.


Mycket på gång

Hej gott folk!

Som bekant har det ju varit mycket skit sista tiden. Det senaste i raden av händelser är väl att farsan åkte på en stroke och blev inlagd på sjukan. Läget var idag mycket bättre och han hoppas på att snart komma hem!

Annars då? Tja, motivationen att skriva har väl inte riktigt infunnit sig sista tiden. Tycker mest att jag gnäller så va fan. Idag fick vi ivarjefall tillbaka Saaben från verkstad. 8031:- fattigare. Jiha.

Gjorde dock en trevlig investering idag. Igen. Blivit mycket handlande på sista tiden men det blir så ibland. Idag blev det en aircondition till sovrummet. Var ju rea så vi fick den för 3000:-. Skulle haft en som kostade 1990:- egentligen men den var slut så jag tog den sista "värstingen" istället. haha. Den kann allt utom om att flyga typ. Kyler, värmer och avfuktar. Fjärrkontroll med display och grejor. Mycket apparater inhandlat sista tiden!

Så här ser monstret ut på en halvtaskig bild. Röret kommer förmodligen att dras igenom väggen istället. Ser lite trevligare ut.



Rolig detalj från helgen:

Jag har fått min nallebjörns autograf! Peter i Larz-Kristerz!  Brorsan som fixade den när vi var på Ekebo! På en lasse stefanz reseplan. Vilken entusiast! "Till Johan från Peter Larz-Kristerz". Så jäkla nöjd! =) Tack för det bror! Du är en klippa. Den ska ramas in!

För den som inte kommer ihåg vem det är så är det han längst upp på bilden till vänster:



Eller som han ser ut idag:



Får slänga in ett enkelt och snabbt recepttips så här i grilltider. Egengjord "potatissallad"

Nypotatis
Olivolja
purjolök
rödlök
fetaost
salt
peppar
vitlökskrydda

Skölj och skrubba potatisen. Dela dem i mindre bitar så att dom blir färdigkokta snabbare.


Skär ner en rödlök och en purjo och blanda i en bunke.



Rör ihop potatis, purjolök och rödlök. Häll över en liten skvätt olivolja och krydda efter behag. Det skadar inte med någon sorts örtblandning i.

Häll i salladsosten och vänd lugnt o sansat. Vill ju inte mosa all feta.



Så jäkla enkelt att göra och bara SÅÅÅÅ mycket godare och billigare! än de vanliga potatissalladerna man köper. Vill man piffa till det lite kan man ösa i lite cremé fraiché eller youghurt. Men det räcker gott o väl så här.

Alright, har ju inte blivit uppdaterat till någon reda på sista tiden, så får ju kompensera det med ett inlägg utan en röd linje och bara massa flamsande.

Nya varmvattenberedaren/elpannan

Här kommer en bild på nya varmvattenberedaren/elpannan. Modernt värre! 45.000 fattigare...



Det senaste angående Saaben säger att det är generatorn och inte kedjetransmissionen som spökar. Kostnad c:a 8000 kr. Förhoppningsvis klar imorgon. Jippi

RSS 2.0