Brie och baconfylld kycklingfile med hemmagjord klyftpotatis



Här har vi en grej som blev en riktig höjdare. Stressade ihop detta igår. Blev stressigt p.g.a. att det i sista stund blev av att åka och titta på Rögle - Södertälje.

Det ni ser på bilden ovan, är hemmagjorda klyftpotatis med kycklingfilé fylld med bacon, brieost samt lite av salladen ni ser till höger.

Till klyftpotatisen behöver ni: för 2 personer

ca 5-6 potatisar
flingsalt
olivolja eller motsvarande
Te.x kryddblandning örter
granulerad vitlök (vitlökspulver)

Hur enkelt som helst. Skala potatisen. Skär i klyftor. Lägg på en ugnsform, ringla lite olja över och ös på med kryddorna.
In i ugnen i 20-25 minuter. Till just detta receptet kan det vara bra att lugna sig lite med potatisen då kycklingen tar lite tid.

Till kycklingen behövs:

2st rejäla kycklingfiléer
brieost
1 paket bacon
Någon typ av färsk krydda eller sallad.
3-4 matskedar Syltlök
½ purjolök
2 förpackningar creme bonjour "soltorkad tomat och feta"

Förberett och klart:



När jag hanterar kyckling är jag ärligt talat livrädd. Det har inte med glaslarm och ditten och datten att göra, utan salmonella. Jag steker ALLTID min kyckling väldigt väl för att int bli sjuk. Det har nämligen hänt folk i min närhet och det är något jag inte vill råka ut för! Så var försiktig och tänk dig för med knivar och skärbrädor! Som ni ser på bilden ovan, är den råa kycklingen långt ifrån övriga ingredienser.

Nåväl, börja med att skära ett snitt längsgående i kycklingfilén. Det är lättare att göra det innan du steker den för sen är den varm och jäklig!=)

Stek kycklingfilén på halvvarm (finns det ens ett sådant uttryck?) nivå, tills den nästan är helt färdig.
Tag hälften av baconen, skär ner i bitar och stek tillsammans med kycklingen tills den är färdig.

Tag bort kycklingen från stekjärnet och lägg i en smörad form. Lägg bacon i den skurna fåran tillsammans med ett par rejäla bitar brie och sallad. Lägg lite av örterna/salladen i kycklingen också.

Ser äckligt ut va??



Under tiden som du stekt kycklingen och baconen, har du hällt ner burkarna med creme bonjour i en bunke/skål, hällt i ett par tre skedar syltlök och en halv, skivad purjolök. Rör om.

Häll sedan denna blandningen runt om kycklingen. Lägg den sista baconen över kycklingen och in i ugnen. När baconen ser färdig ut så är kycklingen också färdig. Såsen varm och fin!

Kan gott rekommendera denna kreatin, som jag "brainstormade" fram när jag var på Willy´s igår!

Spagetti med köttfärssås



Ja, vad ska man säga. Kanske inte helt nödvändigt att lägga upp detta halvkassa recept, men kanske kan vara till nytta för någon.

Jag gör väldigt sällan den gamla klassiska, skolmatsköttfärssåsen, utan jag gillar att spetsa till maten lite.

Ett tips är att koka upp spagettin tillsammans med smaksatt buljong. Jag brukar använda örter och vitlöksbuljong. Såna tärningar. Blir kanon! Ett annat tips är att inte börja koka spagettin förrän köttfärssåsen upplevs som "nästan klar", för även en köttfärssås behöver stå och puttra en stund för att komma till sin rätt!

Detta hade jag i denna köttfärssåsen:

ca 500g blandfärs
2 lökar
1 röd paprika
en halv burk santa maria tacosås medium
ett par teskedad sambal oelek
vitlökspulver
salt
peppar
2 dl vispgrädde
1 paket krossade tomater
chilisås
oregano (pizzakrydda)

Börja med att steka köttfärs, lök och paprika. Krydda på med salt, peppar och vitlökspulvret. Låt steka tills köttfärsen är färdig.
Ös i resten av ingredienserna. Smaka av efterhand. Var försiktig så du inte får FÖR mycket Sambal. Då tar den över smaken direkt.
Låt puttra ihop och servera sedan tillsammans med en god brödbit.



Som ni kanske märker så skiljer det sig lite från en, som många säger, vanlig köttfärssås
Lite mer sting och riktigt gott.


Arbetet med den blivande altanen

Jag säger bara, Friskis & Svettis, släng er i väggen! Här har vi träning för en riktig man! Vad har hänt nu då? Jo, vi har grävt ur gräsmattan. Ca 7x3m och ca 1dm ner. Det blir lite vikt av det kan jag säga. Inte direkt torrt i marken nu heller.

Men vadå, det måste ju göras! Annars får aldrig Emma sin altan!

Work in progress:



Så här blev det:





Arbetsledaren sitter och tar igen sig på gräsmattan!



Och sist, men inte minst, belöningen!

Fransk senap och pepparrotsill med tillhörande kvalitetsdryck. Enkelt och riktigt gott!



Nästa steg i altanbygget blir att riva bort de gamla 45x95 (2"x4") som ligger kvar... 

Stryktipset

Idag har jag spelat på stryktipset för första gången på typ 2 år. Varför nu det då? Jo, det är ju tipslördagdag hos "G" på lördag, och då får man ju spela på lite landskamper.

Det går ganska fort att spela bort en hundring...haha. Lär väl inte få en krona tillbaka! hum hum




Nå, blir det några pengar tro??

Idag är en stor dag...

Idag är en stor dag.. Vi har upptäckt att Leo har fått sin första tand! Inte dåligt! Tur för Emma att han slutat med bröstmjölken.. =P



Inte lätt att ta någon bra bild, så jag lånar en annan bild som Jozze tagit som jag gillar!=)



Snitzel med stekt potatis och brunsås




Egen panerad snitzel är melodin! Har tröttnat på de färdiga "spånplankorna" så jag gör egna! Väldigt enkelt att göra, men tar längre tid givetvis. Men smaken går inte ens att jämföra!

Detta behöver du:

Skinksnitzel. Alt kotlett
1-2 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt
peppar

Serveras lämpligen med brunsås och potatis. Var ju så duktig så vi kokte lite mer potatis än vad vi behövde i förrgår.

Börja med att använda mitt favoritredskap i köket. Köttklubban/yxan! Banka ut köttet så det blir platt och mört. Roligt är det! Ta ut lite aggressioner är aldrig fel!

Börja med att mjöla in köttet. Detta för att ägget och paneringen ska fästa ordentligt. Låt gärna snitzlarna ligga en stund så det blir riktigt klibbigt och fint!


(notera att man har ungefär lika mycket mjöl utanför tallriken som på)

Knäck ut ägget på en tallrik/fat, salta och peppra. Rör runt med visp så att gula och vita blandar sig ordentligt.

Tag ytterligare en tallrik med ströbröd. Och nu då???? Helt riktigt ! Doppa de mjölade snitzlarna i ägget, och sedan i ströbrödet! Det är ganska fördelaktigt att göra det på bägge sidor dessutom. Blir liksom lite bättre då!

Det är ju dessutom roligt att kladda med mat!




Nu återstår det bara att steka! Igång med spisen, ös på bara! Ju mer desto bättre!

Jag lider ju av en last här i livet, och det är ju tvånget att ha champinjoner. Färska sådana (och med det menar jag inte motsatsen till ruttna/dåliga) Givetvis är det en given ingrediens när jag gör snitzel!

Simultanförmågan ska ni ju inte gnälla över ivarjefall! Det är väl nästan så att ni kvinnor blir lite avundsjuka över detta! Ni påstår ju att ni är så jäkla vassa! Och då hade man ändå leo som kravallade runt benen!



Lycka till! Det lär inte bli några fler recept på hela helgen. In till Tres Amigos ikväll och äta. Sen lutar det väl åt mat hos Fredrik och Pernilla imorgon. Bäst att kolla upp det förresten....o sen, söndag...tja, då finns det väl risk för pizza...Igen...

Köttfärslimpa



Igår gjorde jag köttfärslimpa för första gången i mitt liv. Några av grabbarna på jobbet har haft det med sig nu på slutet och då blir man ju lite sugen. Inte ätit det på evigheter.

Och vet ni vad?? Jisses vad enkelt det är egentligen! Konstigt att man inte gjort det oftare!

Ingredienser:

ca 500 gr köttfärs
ströbröd ca 1dl
1dl mjölk
1 ägg
salt
peppar
1st gul lök (om man kommer ihåg att blanda i den. Vilket jag tyvärr inte gjorde. haha)
1 paket skivat bacon

Sätt igång ugnen på ca 200grader.
Blanda mjölken och ströbrödet i en bunke. Låt svälla tills det nästan är som gröt. Tar ca 10 min
Blanda i resten av ingredienserna. Läste ett tips om att inte blanda för noga, då färsen har en tendens att bli "trådig".

Forma färsen till en avlång/rund klump. Lägg baconskivorna över färsen. Ett tips enligt Jonas på jobbet kan vara att göra skåror i färsen och trycka ner bacon i där, för att få mer sälta i färsen. Blev inte så för min del!

In i ugnen i ca 45 min - 1 timme. Kan kontrollskära lite i limpan för att kolla så att den verkligen är färdig,

Hur enkelt som helst! Servera med kokt potatis och brunsås. 

Sen en sak! Planering! Till maten idag så tänkte vi ha stekt potatis, och då kokade vi givetvis lite extra redan som igår som vi kunde använda!  

Nästa inlägg med recept blir nog mina snitzlar som jag gjorde idag...

Slutresultatet...

Så här tjusigt blev det färdiglagat. Riktigt riktigt god smak på köttet...MUMS!

Tacos kommer jag inte ens gå in på hur man gör. Vet du inte det, ja, då är det kanske läge att ägna dig åt något annat än matlagning. ;)

I min hade jag idag ivarjefall:

isbergssallad, lök, tomat, gurka, fetaost, riven ost, kycklingen, vitlöksdressing, tacosås, stekta champinjoner och oliver fyllda med grönmögelost. En diger blandning i ett sånt litet skal! =)


Inför grillsäsongen??? Marinad!

Nu börjar det så smått dra ihop sig till grillsäsongen, och vad är nästan ett måste då? Jo, helt rätt. Marinad! Och varför då inte göra en egen? Hur enkelt som helst att göra, och möjligheterna är oändliga!

Detta "receptet", eller vad man nu ska säga, slängde jag ihop för en liten stund sedan. Det vankas tacos till middag imorgon, och då jag var sugen på något annat än köttfärs blev det kyckling istället.
Kyckling är ju däremot så tråkigt att krydda vid stekning, då det bara stannar på utsidan. Jag försöker marinera kyckling och kött så mycket jag kan.
Brukar köra med färdiga marinader, men ibland gör jag egen. Kan för övrigt rekommendera en marinad som heter "Smokey Honey". Den blev snabbt en favorit här hemma.




Här har vi huvuddelen av ingredienserna. Olivolja, balsamvinäger, soja, flingsalt, grekisk kryddblandning och inte minst tandoori masalakrydda. Ytterligare 2 ingredienser ska i, men det kommer jag till om en liten stund.

Blanda ihop ovanstående ingredienser, huvudbasen är olivoljan. Använd ca 1dl. Häll i ca 2 matskedar balsamvinäger och lika mycket soja. Kan hålla ner det till 1 matsked om man är lite småskeptisk till balsamvinägern. 
Fortsätt med kryddorna. Lagom är bäst. 



Svårt val va? Gammal hederlig, tråkig tacokrydda eller egengjord marinad??

 

Sen kommer en av de viktigaste ingredienserna. Sambal Oelek. En krydd/pastablandning med rejäl sting. Använder det väldigt mycket i allt möjligt, då det ger bra smak till det mesta man gör. Men var försikig, det är riktigt bra drag i den! I detta receptet använde jag ungefär en tesked.



Sen har jag ett litet tips. Upplever du att alla ingredienserna bara skiktar sig? Häll i en liten skvätt vatten i blandningen. Det brukar reda upp det hela!

Så här ser det ut i påsen när allt är blandat:




Slutresultatet? Ja, det får ni reda på tidigast imorgon, då det skall tillagas. En marinad skall helst få "verka" i åtminstone ett par timmar.

Tänk bara på att det kan vara en bra idé att torka av köttet innan det grillas/steks. På grillen orsakar det en del stora lågor, oljan brinner ju fint, och i stekpannan tenderar det till att bli väldigt svart!

OCH VAD NI ÄN GÖR. VAR INTE RÄDDA FÖR ATT KRYDDA ER MAT!! HÄR ÄR ETT LITE URVAL AV DET JAG HAR HEMMA PÅ PÅSE. Sen har jag väl en 40 olika kryddor på burk oxå...=P



Gissa vinnaren

Lyckade faktiskt att gissa vinnaren av melodifestivalen ikväll. En lite annorlunda låt som sticker ut från mängden. En låt som faktiskt kan "gå hela vägen".

Kan ärligt säga att jag inte brydde mig så mycket om vem som vann, så länge nötterna EMD inte vann. Snacka om sopor. "Vi klarar oss inte på egen hand så vi slår oss ihop vi tre, så får vi hoppas det blir bättre!" Nä, tacka vet jag Agnes, mitt frikort, det är kvalité det!

Här har ni klippet från deltävlingen:



Kursen avslutad

Då var man hemma igen i hemmets trygga vrå. Precis fått avnjuta en delikat middag efter att ha vilat lite när jag kom hem. Det tar på krafterna att sitta stilla på dagarna. Är man ju inte direkt van vid!

Vad hittade vi då på då? Jo, igår var det "teori" hela dagen som det brukar. Produktgenomgång med nyheter, kända fel på föregående modeller osv. Det gjorde vi hela dagen. Fram till lite styvt halv 5.

Luncherna dessa bägge dagar intog på en lunchrestaurang som heter Per´s kök. Ligger på samma industiområde som Hako, och anledningen till att jag nämner det är att det är en av de bättre lunchrestauranger jag ätit på. Och det har ju blivit några genom åren nu när man farit rundor. Syns ju på kroppsformen om inte annat.
Dom har 4st "basrätter" att välja på, och det täcker in både fisk, pasta, kött o.s.v. "Hemlagad" mat och en riktigt bra salladsbuffé. Vill man sen ha något speciellt, så som snitzel, hamburgare så fixar dom det med.

http://perskok.se/

Nåväl, kvällsaktiviteten då? Bowling eller go-cart? Ingetdera faktiskt. De ville bryta mönstret i år. Denna gången bar det iväg en "bit ut på landsbygden". Till ett hotell som heter Pio CountryClub. Ett ruggigt flott ställe faktiskt.

http://www.piocountryclub.com/




Kvällen inleddes med vinprovning samt en reseberättelse om Argentina, där kvällens viner kom ifrån. Fick reda på lite om områdena där dom framställts och om Argentina i allmänhet. Fick även erbjudande om att följa med på en resa dom anordnar dit med besök på vingårdar och ridning i bergen. Pris? Lite styvt 44.000 per person för 2 veckor. Visserligen inkl, mat och dryck, men det får vi nog lugna oss lite med.

Får ursäkta den urusla bildkvalitén. Mobilen tar inga höjdarbilder inomhus och framförallt inte när det är mörkt.



Maten då?

Jo, en trerätters meny stog på agendan, och det var riktigt riktigt gott! Huvudrätten, hjorten, hade kanske kunnat vara lite mer tillagad för min smak. Jag undrar nästan om den stackaren fortfarande var i livet när dom vände den i stekpannan. Den var väldigt rosa ivarjefall. Men gott var det!

Förrätt:
Gravlax på blini med färskost, löjrom och senapssås. Till det drack vi Hallands Pilsner.

Huvudrätt:
Hjort från Ulvered med något som kallas confiterade rotfrukter, stekt svamp, morotspuré och apelsinkryddad timjansky. Till detta drack vi ett rött vin, 2006 Graffigna Malbec från just Argentina.



Efterrätt:

Chokladmousse, romsmaksatt ananas och kokosglass.. WUNDERBAR !

Till detta avnjöts ett dessertvin, 1974 Vieux Rivesaltes, Frankrike



Riktigt gott alltihop!

En annan rolig detalj med detta hotellet, är att alla rummen är inredda i olika stil. Ruggigt trevliga rum! Diggar det rummet som har en glasruta mellan sovrummet/sängen och toaletten. Ingen privacy där inte! haha.

Rummet kallas "lovers" på deras hemsida:

http://www.piocountryclub.com/se/v35/rummen.asp

Efter vistelsen på hotellet, bar det tillbaka till halmstad, där det blev Harrys för en del av oss. Klockan var väl inte mer än 23.00 så det blev en liten runda...Kom väl i säng halv 2 så man har varit lite seg hela dagen. Upp igen tjugo över 6 ju...Jag är fan för gammal för sådana utsvävningar.

Kurs/Utbildning

Jahapp, då var det dags igen. Dags för kurs/utbildning med jobbet. Detta är väl ioförsig en av de mer givande kurserna, där man verkligen pratar om något man har nytta av.

Företaget det handlar om heter Hako Ground&Garden (http://www.hako.se  som sysslar med golf o trädgårdsmaskiner och städmaskiner bland annat. Det är ett företag som vi har väldigt mycket kontakt med, och framförallt jag som arbetar som "kontakt" för majoriteten av golfklubbarna i södra sverige.

Detta är en tvådagarskurs som hålls en gång om året, så man börjar kunna upplägget nu efter typ 7 år. Men kvällen brukar bjuda på lite trevliga aktiviteter i form av antingen bowling eller go-cart. Det brukar vara vartannat år och förra året var det go-cart, så det lutar väl åt bowling denna gången. Öl? Alldeles säkert!

Så om inte annat så hörs vi kanskte torsdag kväll!




Ugnstekt Lax med tomat och purjolök.

Detta är min nya "paradrätt". Riktigt fin! Historien bakom det hela??

Jo, jag har en tid gått och funderat lite på vad man kan göra för ungnstekt fisk, eftersom Emma säger att hon inte tycker att det är gott. Tankarna gick först åt torskhållet, men det gick inte riktigt igenom. Så jag tänkte, va tusan, lax då? Det kan ju dom flesta äta!

Sagt och gjort, jag funderade lite på vad jag skulle göra och fick idén om det jag kommer förklara några rader ner. Och vilken "hit" det blev. När t.o.m emma är lite smått lyrisk över ugnsbakad fisk, ja, då har man nog lyckats!

Det hela är egentligen jäkligt enkelt, och tar ingen direkt tid heller. Sköter sig nästan själv när förberedelserna är klara och jag skulle vilja påstå att det funkar både till vardag och fest.

Som ni kanske har märkt med mina "recept" är att dom inte är så exakta. Det är för att jag slänger i en skvätt av det och en skvätt av det där. Jag har aldrig varit någon som lusläser recept, utan kör mest på "känsla". Både på gott och ont. Har väl gått på mina nitar jag med !

Nåväl, receptet!

För 2 personer!

2st laxfiléer (säljs oftast i förpackning om 4)
ca 5dl visp/matlagninsgrädde
senap (ca 2 dl vanlig, halvmesig senap)
1st tomat
1st purjolök
ca 5 potatisar. Beroende på storlek givetvis.
Kryddor

Börja med att skala potatisen så att den tråkiga biten är färdig. Alternativet är att låta sambon (läs emma) fixa det under tiden du fixar fisken.

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda dem lite lätt med passande krydda. Jag använde en jättegod krydda som heter "Laxtopping Hawaii"  http://borgebykryddgard.jetshop.se/ShowProduct.aspx?prodid=758 Den kommer från Borgeby Kryddgård och går nog inte att köpa i butik. Tipset är att använda kryddor i stil med pepparblandning eller liknande för att få lite ordentlig smak.
Jag hällde dessutom över lite flingsalt över det hela.



Skär tomaten i tunna skivor och lägg på fisken. Gör samma sak med purjolöken.



Häll nu upp grädden i en bunke. Ös i senapen och rör om. Smaka av med sked så att du har en ordentlig smak av senap. Jag använde Hultbers Specialsenap, men då krävs det ganska mycket. Vill du ha en lite mer distinkt smak så välj en starkare senap eller rent utav Dijonsenap som passar alldeles utmärkt till matlagning!
Spetsa till "senapsgrädden" med lite salt och peppar. Fungerar även jättebra med vitlökspeppar. Jag brukar ösa i lite efter tycke och smak, och denna gången åkte det dessutom i lite granulerad vitlök (dvs vitlök i pulverform) och lite av laxtoppingen.

Häll i gräddblandningen över fisken och nyttigheterna i ugnsformen. Så här ser det ut innan du kör in den i ugnen:



Låt den stå i ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Håll lite koll så att du inte bränner vid den bara. Lax är ju av sådan karaktär att den inte behöver vara helt genomfärdig för att vara ätbar heller, så tiden i ugnen är lite efter tycke och smak. Men ca 25 minuter blir ganska bra.

Resultatet??????

Servera med den kokta potatisen eller varför inte ris??





Lycka till och skriv gärna vad ni tror/tycker!

Lyckat liv...

Sitter här och filosoferar lite medans laxen är i ugnen. Och ja, bilder och recept kommer upp.

"Nyss" hemkommen från jobbet. Har varit totalt kaos med massor av folk, glada och gnälliga kunder. Sålt en hel del och det mesta har mest gått åt helvete. Men va fan. Det är fredag och man har en lugn helg framför sig. Eller nä, så var det ju inte riktigt. JOBB imorgon igen. 10.00 till 15.00. Härligt! Skall dock vara ärlig och säga att jag förmodligen inte jobbar så länge. Har en altan att riva...Skönt att komma ifrån jobbet så att man får jobba lite...Nåväl

Kommer hem, trött som en gnu. Lägger sig på soffan och halvslumrar...Emma kommer hem och gnabbas och Leo gnäller. Lugn och ro? Nej nej... men vadå? Fan vad jag är glad för att livet ser ut på detta vis ändå. Emma är en ruggig klippa som sköter det mesta här hemma när jag är iväg stup i kvarten. O så lilleman..ja, han gör visserligen inte så mycket mer än i blöjan och skriker ibland, men vilken vändning här i livet? Underbart...

Jaja, what the heck. Fredag. Sport på tv:n. Mat i ugnen och ölen i näven. Varför klaga över något ö.h.t?

Lasagne Al Forno

Alright, då det verkar vara några stackare som uppskattar när jag lägger upp lite matidéer och recept så fortsätter jag ett tag till. Definitivt inte varje dag, ibland kanske det kommer gå veckor emellan, men jag skall försöka uppdatera er lite ibland.

Dagens specialitet? Lasagne Al Forno! Det är avancerade grejor så nybörjare bör inte ens fundera på att tillaga denna rätt.

Ingredienserna är många och svårtillagade, tillagningstiden är lång och resultatet kan ibland bli allt annat än önskat. Men rätt tillagad är det kanske inte heller så gott....

Ser det inte gott ut? Själv tycker jag det ser fantastisk gott ut....




Nåja, över till ingredienserna:

Du behöver:

  • 9 lasagneplattor (3 per lager)

Köttfärssås:

Ostsås:

Garnering:

  • 1 dl (ca 30 g) riven ost


Nåja, så HADE man kunnat göra...tyvärr blev det inte riktigt så idag....Detta blev istället resultatet:




Inte fullt lika aptitretande va?? Haha, vilken middag! Får ivarjefall tacka Henrik för bidraget ! Hur kommer nu detta sig då?

Jo, här har ni orsaken:



Detta är ingen maträtt jag rekommenderar till någon annat än i nödfall. Jag är väldigt tacksam att vi fick dem dock Henrik. Det har blivit middag nu några ggr på en sån här. Helt gratis dessutom. Det smakar VERKLIGEN skollunch. haha.

Så här aptitlig ser den ut nytinad:



Kanske blir någon roligare maträtt nästa gång?????



Bild och receptkälla: http://www.recept.nu resp. http://www.recepten.nu


Omröstning



Eftersom jag gick ut med att jag inte ska leverera fler recept, har jag fått påtryckningar från flera håll att jag skall fortsätta.

Delge din mening i omröstningen till höger så får vi se om jag omvärderar mitt beslut eller inte!

Mvh/ The Chef

090305: Notera att omröstningen är avslutad igen. Så ni behöver inte leta längre!


Chili con carne

Jag lovar. Detta blir det sista "receptinlägget" på ett tag. Det är bara det att Chili con carne är en av mina absoluta favoriträtter. Skulle tro att det beror på att jag äter det så sällan. Tror inte jag ätit det sedan jag och emma träffades.
Varför inte det då? Njae, ända sedan vi träffades har vi i princip lagat all mat ihop. Och hade man tagit bort allt emma "inte tycker om" ur min chili. Jag då hade det inte blivit mycket till chili kvar. Varken vita bönor, kidneybönor, majs eller champinjoner faller ju damen i smaken.

Nåja, idag var det så äntligen dags, chili con carne stog på menyn! (För mig, emma stekte kyckling och paprika med ris)

Innehållet?

Massor och lite till! Gjorde en rejäl laddning när jag ändå var igång. 4 matlådor blev resultatet!

500g köttfärs
1 pkt krossade tomater
2 lökar
Ca 8 stora champinjoner (färska givetvis)
1 röd paprika
1 grön paprika
2 små burkar majs
2 burkar vita bönor i tomatsås
1 burk kidneybönor
3-4 vitlöksklyftor
paprikapulver
chilipulver
cayennepeppar (pulver)
1-2dl vatten

Detta är ett ruggigt enkelt recept. Hur enkelt som helst att göra.
Krav 1: En rejälv gryta =) Inget litet stekjärn här inte!

Det mesta säger sig själv. Börja med att steka ihop köttfärs, lök och champinjoner tillsammans med 2 vitlöksklyftor som du skär/hackar grovt. Krydda rejält redan från början. När det börjar få fin färg så öser du i paprikan så den blir lite varm/mjuk.

Nu då? Ös i resten av ingredienserna! Bönor, de krossade tomaterna, majs o.s.v Pressa i de två sista vitlöksklyftorna och ös på med kryddorna. Nu sköter det hela sig själv! Låt stå och puttra på låg/medel värme i ca 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Färdigt!

Själv serverade jag det hela med ihopfuskade "egna vitlöksbaguetter". Köpte helt enkelt baguetter på ica som skall in i ugnen. Blandade ihop smör med vitlök och en tzatzikikrydda vi har hemma. Skar ett snitt i baguetten, bredde på smöret och sen in i ugnen. Kalasgott!



Detta får bli det sista receptinlägget på ett tag. Kanske inte så kul att läsa ändå?

Nu vet jag att majoriteten av er kommer att tänka, fy faaaan ! Bönor?? Vita bönor?? Hur kan han ens fundera på att äta det? Men hörreni, har ni provat att äta det dom senaste 10 åren? Eller ni har bara för er att ni inte tycker om det?

Dagens mattips

Okaj, ni lär aldrig få se mig som nakna kocken. Jag looovar! (om nu inte någon specifikt ber om detta..hum hum) Å andra sidan har jag redan visat mig halvnaken här på den s.k. bloggen.

Dagens rätt då?

Italieninspirerat med en tysk ton. Låter härligt va? Oerhört enkelt att göra. NÄSTAN vem som helst fixar detta galant.

Ingredienser jag använde:

3 vitlöksklyftor
1 "plastlåda" körsbörstomater
1 knippe bladpersilja
Fetaost efter tycke och smak
Spaghetti
Korv. I mitt fall 2st smala kabanoss och 2 st. Tjocka chorizo
Champinjoner. Färska givetvis.

Börja med att steka på korven och champinjonerna lite lätt. Få lite yta . Funkar att steka i ugnen med övriga ingredienser ifall så önskas men jag gillar när det är lite mer yta. Nackdel med champinjoner i ugn är att det kommer mycket vätska.
Dela körsbärstomaterna på mitten. Lägg i ugnsform tillsammans med tunna skivor av vitlöksklyftona. Hacka ner bladpersiljan. Rör runt.
In i ugnen i ca 225gr. Lite lagom tid tills vitlöken blivit mjuk och tomaterna varma och mjuka.
Blanda sedan ihop alla ingredienserna i formen tillsammans med fetaosten. In ett par minuter bara tills fetaosten är lite varm. Färdigt!

Servera med spaghetti!
Spaghettin kokar du med fördel med vitlök och örtbuljong. Blir kanongott.

Jäkligt enkelt och gott att värma i matlåda dagen efter!=)

Somliga jämför mig med Jeppssons blogg gällande matbiten, och det ser jag som en komplimang!=) 






Bilder

Lite bilder på "buskrensningen". Och nej, det hjälpte inte med rakhyvel.

Här är några "förebilder":







Som ni kanske förstår så tar denna häcken massor med sol och yta. En annan nackdel är att jag dessutom får allergiska reaktioner på sommaren. Så nu både slipper jag rinnande ögon och snuva, och framförallt så slipper jag klippa fanskapet i fortsättningen.

Så här ser det ut nu. Altanen känns dubbelt så stor mot innan.

















Nästa steg nu blir att riva upp den gamla altanen för att bygga helt nytt. Tanken är att altanen skall gå i princip längs med hela långsidan av huset.


Helt färdig....och inte klar än

Oj så flitig man kan vara då. Rivit upp halva häcken på baksidan vid altanen. Ja jäklar säger jag. Helt stum i hela kroppen. haha. O då är vi bara halvägs. Ska ut och ta resten om en stund...

Varför nu detta då? Jo, vi ska ju ta tag i vårt "bygga om" altan projekt. 14x3 m skall det bli när det är färdigt nån gång efter påsk...Bilder kommer givetvis att komma upp här efterhand.

RSS 2.0